MYDEŁKO KAWOWE

Kategoria:Mydedłka

Data :21 grudnia 2015

Facebook :Link

Autor :Edyta Wrońska

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe - MYDEŁKO KAWOWE

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• Baza mydlana biała,
• Baza mydlana Czarne Mydło Afrykańskie,
• Kawa rozpuszczalna,
• Kawa mielona


Narzędzia:
• Naczynia do kąpieli wodnej: miski, łyżka, garnek,
• Nóż i deska do krojenia (tu, dość chałupniczo - kawałek tektury),
• Forma na mydło,
• Strzykawka i naczynie z gorącą wodą (do przepłukania strzykawki),
• Alkohol wysokoprocentowy (z atomizerem)


Czas wykonania:
Ok. 1 godz.


Receptura:
Najpierw odmierzono odpowiednią ilość mydła, mieszczącą się w wykorzystywanej formie (aby to zrobić, można sprawdzić ile waży woda wlana do formy). Odmierzone mydło pokrojono na mniejsze kawałki, a następnie roztopiono w kąpieli wodnej - osobno bazę białą, osobno bazę Czarne Mydło Afrykańskie. Do roztopionej bazy „czarnej” dodano najpierw kawę rozpuszczalną, a następnie kawę mieloną. Alkoholem spryskano formę, następnie używając strzykawki ostrożnie ją wypełniano (za pomocą strzykawki łatwiej jest także uzupełniać szczegółowe elementy formy). Wlaną warstwę od razu spryskano alkoholem. Aby mydło nie zastygło w strzykawce, strzykawkę płukano w gorącej wodzie. Po zastygnięciu warstwy kawowej, ponownie spryskano ją alkoholem, a następnie, dopełniono formę bazą białą (również przy użyciu strzykawki), którą także od razu spryskano alkoholem. W niektórych przypadkach, przed warstwą kawową, użyto odrobinę bazy białej do wypełnienia szczegółów formy (za pomocą strzykawki). Po stwardnieniu mydłek, wyjęto je z formy i za pomocą noża dopracowano niektóre szczegóły i krawędzie. Mydła gotowe! Opcjonalnie, zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać brązowy barwnik, co również pozwoli przyciemnić bazę Czarne Mydło Afrykańskie. Obecnie, doświadczenie także mi teraz podpowiada, że lepiej dodać mniej kawy, niż więcej (tu, każda porcja stanowiła ok. 10% pojemności formy, czyli całkiem sporo, przez co masa dosyć szybko stygła). Można też dodać jakiś aromat pasujący do kawy.