Dynie Pomarańczowe

Kategoria:Mydedłka

Data :11. lipca 2015

Facebook :Link

Autor :Agata Kałużna

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe – Dynie Pomarańczowe

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• Olej kokosowy
• Olej słonecznikowy
• Olej palmowy
• Olej rycynowy
• Olej rzepakowy
• Oliwa z wytłoczyn
• NaOH
• Woda destylowana
• Barwnik do mydła żółty i czerwony
• Etanol 70
• Gliceryna farmaceutyczna
• Sacharoza
• Olejek eteryczny pomarańczowy


Narzędzia:
• Rękawiczki lateksowe
• Plastikowe łyżki jednorazowe
• Czysta buteleczka z atomizerem
• Stary nieużywany już garnek
• Większy garnek do łaźni wodnej
• Termometr
• Waga kuchenna z dokładnością do grama
• Waga z dokładnością do miligrama


Czas wykonania:
ok. 2 godz.


Receptura:
Postanowiłam sama spróbować zrobić bazę glicerynową. Wszystkie oleje odważyłam w jednym garnku i wstawiłam do większego z gotującą się wodą w celu rozpuszczenia tłuszczów. Następnie garnek z olejami odłożyłam na bok żeby ostygły do 40°C. W tym momencie wsypałam NaOH do wody. Bardzo ostrożnie, bo bardzo stężony roztwór. Gdy wodorotlenek ostygł do 40°C ostrożnie wlałam go do tłuszczów i wymieszałam. Następnie użyłam blendera, aby dokładniej połączyć NaOH z tłuszczami. Następnie włożyłam garnek z mydłem do nagrzanego do 70°C piekarnika. Zakryłam szczelnie pokrywką. W ten sposób zostawiłam mydło na 1,5 godz. w celu zobojętnienia pH. Po tym czasie dodałam alkoholu i gliceryny. Tym razem na pokrywce ułożyłam kostki lodu, aby parujący etanol się skraplał i zostawiłam w piekarniku na pół godziny od czasu do czasu mieszając. Mydło z czasem zaczęło rozpuszczać się w alkoholu i być bardziej transparentne. W tym czasie odpowiednią ilość cukru rozpuściłam w niewielkiej ilości wody (najmniej jak tylko się dało). Po pół godziny dodałam do mydła tak przygotowanego syropu cukrowego i wymieszałam łyżką. Na powierzchni zaczęła tworzyć się piana, która znika po spryskaniu jej alkoholem z atomizera. Zdjęłam plastikową łyżką cienką skorupkę na powierzchni mydła (można z niej zrobić oddzielnie jakieś małe mydełko) i resztę przelałam do opakowania po lodach. Takie mydło umieściłam w zamrażalce. Już po kilku godzinach można mydło wyjąć i używać jak bazy glicerynowej kupowanej w sklepach, czyli pociąć i wstawić na kilka sekund do mikrofalówki, po czym staje się płynna, można dodać barwników, zapachów. Baza jest barwy mleczno-żółtawej lekko transparentna. Z w/w przepisu wyszło mi ok. 750g bazy. Do zrobienia 6 dyń użyłam ok. 1/2 całości. Pocięłam bazę na kostki i rozpuściłam w mikrofalówce. Dodałam barwnika żółtego i czerwonego, (aby wyszedł pomarańcz) i olejku eterycznego pomarańczowego. Baza na powierzchni bardzo szybko zastyga. Można temu zaradzić spryskując powierzchnię alkoholem w atomizerze. Mydełka w formie przełożyłam do zamrażarki. Po dwóch godzinach mydełka są już gotowe. Nie trzeba czekać na dojrzewanie mydła, ponieważ wszystkie składniki są już zmydlone. Ostatecznie wychodzi 6 twardych, dobrze pieniących się mydełek o przyjemnym pomarańczowym zapachu o wymiarach: 6 x 6 x 2cm. Ze względu na zawartość alkoholu mogą trochę wysuszać skórę.