Misie

Kategoria:Mydedłka

Data :11. lipca 2015

Facebook :Link

Autor :Agata Kałużna

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe – Misie

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• Olej kokosowy
• Olej palmowy
• Oliwa z oliwek
• Olejek zapachowy
• NaOH
• Woda destylowana


Narzędzia:
• Rękawiczki lateksowe
• Plastikowe łyżki jednorazowe
• Plastikowy kubek jednorazowy
• Stary nieużywany już garnek
• Większy garnek do łaźni wodnej
• Foremka
• Termometr do mięs
• Waga kuchenna z dokładnością do grama
• Waga z dokładnością do miligrama
• Blender


Czas wykonania:
ok. 2 godz.


Receptura:
Noski, uszka i brzuszek robię z „resztek” po robieniu innych mydełek. Jest z tym trochę roboty, ale efekt bardzo mi się podoba:) Zostawiam takie świeże drobne części na 2 dni do zastygnięcia, a resztę tułowia robię później. Tułów: Taki sam sposób jak przy innych moich mydełkach. Odmierzam odpowiednią ilość wody w jednorazowym kubeczku i odkładam do lodówki w celu schłodzenia. Odważam odpowiednie ilości olejów i umieszczam je w garnku przeznaczonym tylko do mydła. Nalewam wody do większego garnka i umieszczam w nim mniejszy tak, aby woda nie miała możliwości dostać się do mniejszego. Tak przygotowaną konstrukcję umieszczam na palniku i na zasadzie łaźni wodnej rozpuszczam tłuszcze w garnku od czasu do czasu mieszając. Kiedy tłuszcze rozpuszczą się odkładam je na bok aż do wystygnięcia do temperatury ok. 40°C. W tym czasie odważam wodorotlenek sodu. Ostrożnie wsypuję wodorotlenek sodu do wcześniej schłodzonej wody i mieszam tak, aby się nie pochlapać. Gdy roztwór NaOH osiągnie ok. 40°C wlewam go ostrożnie do tłuszczów i mieszam blenderem (na początku bez włączania go, aby się nie pochlapać). Po ok. 5 minutach, gdy mydło zacznie przypominać konsystencją budyń, dodaję barwnik i 10 kropli olejku zapachowego do wyboru:). (Moje misie są cytrynowe, jabłkowo-cynamonowe i czekoladowo-waniliowe) Ostrożnie przekładam mydło do foremek za pomocą plastikowej łyżki. Formę z mydłem zawijam w folię spożywczą, a później w koc i kładę obok grzejnika. Taką konstrukcję zostawiam na 48 godz. Po dwóch dniach wyjmuję mydełka z foremki i układam na gazecie. Pozostawiam je tak na 6 tygodni, aby dojrzały i zneutralizowały się. Łącznie z tego przepisu wychodzą 2 twarde mydełka o wadze ok. 70g każde. Jedno mydełko o wymiarach ok. 10x9x2cm. Mydło bardzo ładnie się pieni, odżywia i nie wysusza dłoni.