Jabłkowo-cynamonowe Choinki

Kategoria:Mydedłka

Data :11. lipca 2015

Facebook :Link

Autor :Agata Kałużna

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe – Jabłkowo-cynamonowe Choinki

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• Olej kokosowy
• Olej palmowy
• Oliwa z oliwek
• Olej rycynowy
• Olej rzepakowy
• NaOH
• Olejek zapachowy jabłko-cynamon
• Woda destylowana
• Barwnik do mydła zielony


Narzędzia:
• Rękawiczki lateksowe
• Plastikowe łyżki jednorazowe
• Plastikowy kubek jednorazowy
• Stary nieużywany już garnek
• Większy garnek do łaźni wodnej
• Foremka
• Termometr do mięs
• Waga kuchenna z dokładnością do grama
• Waga z dokładnością do miligrama
• Blender


Czas wykonania:
ok. 2 godz.


Receptura:
Przede wszystkim bezpieczeństwo: rękawiczki, długi rękaw, okulary. Odmierzam odpowiednią ilość wody w jednorazowym kubeczku i odkładam do lodówki w celu schłodzenia. Odważam odpowiednie ilości olejów i umieszczam je w garnku przeznaczonym tylko do mydła. Nalewam wody do większego garnka i umieszczam w nim mniejszy tak, aby woda nie miała możliwości dostać się do mniejszego. Tak przygotowaną konstrukcję umieszczam na palniku i na zasadzie łaźni wodnej rozpuszczam tłuszcze w garnku od czasu do czasu mieszając. Kiedy tłuszcze rozpuszczą się odkładam je na bok aż do wystygnięcia do temperatury ok. 40°C. W tym czasie odważam wodorotlenek sodu. Ostrożnie wsypuję wodorotlenek sodu do wcześniej schłodzonej wody i mieszam tak, aby się nie pochlapać. Gdy roztwór NaOH osiągnie ok. 40°C wlewam go ostrożnie do tłuszczów i mieszam blenderem (na początku bez włączania go, aby się nie pochlapać). Po ok. 5 minutach, gdy mydło zacznie przypominać konsystencją budyń, dodaję 15 kropel olejku zapachowego. (W zależności od pożądanej intensywności aromatu można dodać mniej lub więcej). Dodaję zielony barwnik do mydła (pistacjowy lub zgniła zieleń). Ostrożnie przekładam mydło do foremek za pomocą plastikowej łyżki. Formę z mydłem zawijam w folię spożywczą, a później w koc i kładę obok grzejnika. Taką konstrukcję zostawiam na 48 godz. Po dwóch dniach wyjmuję mydełka z foremki i układam na gazecie. Pozostawiam je tak na 6 tygodni, aby dojrzały i zneutralizowały się. Łącznie wychodzi 6 zielonych, twardych, pachnących jabłkiem i cynamonem choinek o wadze ok. 50g każda. Jedno mydełko o wymiarach ok. 6,5x6,5x2cm Mydło bardzo ładnie się pieni, odżywia i nie wysusza dłoni.