Mydlane ślimaczki

Kategoria:Mydedłka

Data :28. Stycznia 2017

Facebook :Link

Autor :Beata Kurdyn

Zobacz produkty wykorzystane
w powyższych materiałach!

Przejdź do sklepu

Mydełko Glicerynowe – Mydlane ślimaczki

Do zrobienia mydełek glicerynowych będą potrzebne:

Składniki:
• Baza mydlana bezbarwna krystaliczna
• Baza mydlana 3 masła
• Barwnik zielony (najlepiej niemigrujący)
• Olejek zapachowy limonka

Narzędzia:
• Deska do krojeniak
• nożyk
• forma
• alkohol
• pojemniki
• folia aluminiowa
• Opakowanie (celofan, rafia)

Czas wykonania:
Około 30-40 min (w tym czas zastygania)

Receptura:
Z podanego przepisu otrzymujemy 7 mydełek o grubości nieco ponad 1 cm. 1. Bazy mydlane siekamy w kawałeczki i umieszczamy w dwóch pojemnikach. 2. Najpierw roztapiamy bezę bezbarwną, dodajemy barwnik (wg uznania, ja dałam 4 krople) oraz olejek zapachowy (wg intensywności, ja dałam 15 kropli). Mieszamy i wlewamy do formy (dłuższy pasek) na grubość około 3-5 mm. Bąbelki usuwamy alkoholem. Nie trzeba się przejmować ewentualnymi niedoskonałościami na powierzchni, ponieważ nie będą widoczne. 3. Powtarzamy krok 2 tyle, że z białą bazą. Baza ta musi być około 5cm krótsza od przezroczystej (sugestia: nie roztapiamy i nie wlewamy dwóch baz jednocześnie, ponieważ baza bezbarwna tężeje dłużej od bazy kremowej) 4. Czekamy aż bazy stężeją, ale nadal są miękkie i plastyczne (w przypadku kiedy nie utrafimy z czasem i jedna baza zastygnie wcześniej niż druga, wtedy możemy nieco ogrzać suszarką te zastygłą.) 5. Otwieramy jeden z boków formy i podważając brzegi mas nożykiem i delikatnie je wyciągamy. Układamy kremową na przezroczystej tak aby po obu stronach dłuższa masa wystawała. Zaczynamy bardzo ciasno zawijać, na końcu prawdopodobnie masy mlecznej będzie więcej, nadmiar odcinamy tak aby końce mas były w tym samym miejscu. 6. Całość zawijamy w folię aluminiową i delikatnie ściskamy. Wkładamy do lodówki. 7. Po zastygnięciu masy usuwamy folię i kroimy mydełka, odcinamy po około 1cm nierównych brzegów, pozostałą część dzielimy i kroimy w plastry. 8. Pakujemy w celofan